Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Αιανής










Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 το τμήμα μας μαζί με όλα τα τμήματα του ΣΔΕ Κοζάνης επισκέφτηκε το Μουσείο Αιανής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ΣΔΕ σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για την ιστορική διαδρομή του τόπου και για την ιστορική μελέτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού όπως αυτή φαίνεται στα εκθέματα του Μουσείου.









Πριν από την επίσκεψη έγινε παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου καθώς και του χώρου αυτού, μέσω του διαδραστικού ιστοτόπου www.mouseioaianis.gr. Κατόπιν σχηματίστηκαν ομάδες στις οποίες ανατέθηκαν εργασίες με διαφορετικό αντικείμενο μελέτης. Οι εργασίες είχαν διαθεματικό - διεπιστημονικό χαρακτήρα και στόχευαν στην ενεργοποίηση των εκπαιδευομένων έτσι ώστε να ανακαλύψουν μόνοι τους τη γνώση. Σχηματίστηκαν έξι ομάδες για να μελετήσουν τις έξι αίθουσες του Μουσείου, στα πλαίσια των γραμματισμών που διδάσκονται οι μαθητές.

Στη διάρκεια της επίσκεψης μαθητές και καθηγητές εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος του κτιρίου του Μουσείου, από την ποικιλία των εκθεμάτων και την οργάνωση. Η έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά και εξυπηρετεί διττό σκοπό: την επιστημονική παρουσίαση των εκθεμάτων και τη εκπαίδευση των επισκεπτών στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό.










Τρεις παράλληλοι άξονες διατρέχουν την έκθεση του Μουσείο Αιανής:
α) η ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, ενός βασιλείου από τα ισχυρότερα της Άνω Μακεδονίας, και της ευρύτερης περιοχής, από το προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια
β) οι ενότητες των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στους διάφορους τομείς της συστηματικής ανασκαφής (πόλη, νεκροταφεία, χώρα) αλλά και τα σύνολα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές
γ) η καθημερινή ζωή και οι θεσμοί στην αρχαιότητα, όπως προβάλλονται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα